U bent hier > Home > Elektrisch rijden > Europees parlement: 12.000 laadpunten in België


België moet tegen 2020 12.000 publiek toegankelijke laadpunten voor elektrische voertuigen tellen. Dat heeft de transportcommissie van het Europees Parlement dinsdag voorgesteld. In het kader van een richtlijn over de uitrol van infrastructuur voor schone brandstoffen stelde de Europese Commissie begin dit jaar voor dat België tegen 2020 over 207.000 laadpunten voor elektrische voertuigen zou moeten beschikken. Daarvan zouden er 21.000 voor het publiek toegankelijk moeten zijn.

De vervoersexperts van het Europese halfrond schaafden die doelstellingen dinsdagochtend behoorlijk bij. "Met 12.000 in plaats van 21.000 publieke oplaadpunten en drie in plaats van vijf procent marktaandeel voor elektrische wagens hebben we gekozen voor realistische doelstellingen", licht Europarlementslid Said El Khadraoui (sp.a) toe. Ook voor waterstof- en LNG-tankpunten worden doelstellingen vastgelegd.

De Europese richtlijn verplicht de lidstaten om nationale beleidsplannen op te stellen. De private sector moet een leidende rol spelen in de uitrol van de infrastructuur, maar de overheden kunnen fiscale voordelen toekennen en stimuli inbouwen bij openbare aanbestedingen, aldus de Europarlementsleden.

El Khadraoui wijst ook op het belang van gemeenschappelijke Europese standaarden bij de uitbouw van infrastructuur. Voor elektrische laadpunten geldt type 2 als uitgangspunt. "We willen niet opnieuw meemaken dat je, zoals destijds met LPG, verschillende soorten opzetstukken nodig had om te kunnen tanken. Je moet in de hele Europese Unie je elektrische wagen aan een laadpunt kunnen koppelen."

De Europarlementsleden moeten nu onderhandelingen aanknopen met de lidstaten. Ze hopen nog voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar een compromis te vinden.

Bron: Belga, 26/11/2013


Blue Corner bouwt mee aan de elektromobiliteit van morgen
Europees Parlement: 12.000 laadpunten in België
Gratis benzineauto om op vakantie te gaan moet elektrisch rijden stimuleren
Elektromobiliteit: de sector is er klaar voor
La recharge électrique s'organise
Infrax dicht bij akkoord met Blue Corner en eNovates
Dendermonde rijdt voortaan elektrisch
Pollinkhove: nieuw oplaadpunt elektrische fietsen
Grand Hotel Reylof Gent klaar voor elektrische toekomst
21.000 publieke laadpunten tegen 2020
Vectrix Electric en Blue Corner
Opladen in het buitenland
Edegem start de elektrische wagen
Nieuw oplaadeiland in Roeselare
14e oplaadeiland in GrimbergenBlue Corner NV, Rijnkaai 37
2000 Antwerpen / Belgium
T  +32 (0) 3 337 38 30
F  +32 (0) 3 337 38 31
E  info@bluecorner.be

Algemene voorwaarden
Garantievoorwaarden